Yazın serinlemek, kışın ısınmak amacıyla harcanan enerjinin miktarını kısmakla tasarruf ederiz. Bu bakımdan ısı yalıtımıuygulamalarıyla bu tasarruf daha da artmaktadır. Bu şekilde ekonomiye katkı ortaya çıkar.

Isı Yalıtımı Ekonomiye Katkısı ve Ötesi

blog-img

Isı Yalıtımı Ekonomiye Katkısı ve Ötesi

Yazın serinlemek, kışın ısınmak amacıyla harcanan enerjinin miktarını kısmakla tasarruf ederiz. Bu bakımdan ısı yalıtımı uygulamalarıyla bu tasarruf daha da artmaktadır. Bu şekilde ekonomiye katkı ortaya çıkar. Binalara uygulanan ısı yalıtımı uygulamaları yapı sakinlerine ekonomik kazanım olarak dönmesiyle bilinir. Ancak ısı yalıtımının ekonomiye katkısının yanı sıra birtakım başka yararları da bulunmaktadır. Bilindiği gibi ısı yalıtımı, dış cephe duvarlarına (mantolama), cam ve doğramalara, döşemelere, tesisata ve çatılara uygulanır. Yazın serin tutan, kışın da sıcağı muhafaza eden yaşam alanları bu şekilde sağlanır. Elektrik ve doğalgaz faturaların düşmesi gibi ekonomik açıdan avantajların yanı sıra ısı yalıtımı yaşam konforunu artırmada ön plana çıkar. Ayrıca zaman zaman ortaya çıkan küflenme, mantarlar ve siyah lekelenmeler de insan hayatını sağlık açısından riske sokan unsurlardır.

Başarılı ısı yalıtım uygulamaları sayesinde söz konusu unsurlarla karşılaşılmadığı gibi insan sağlığına da katkı sağlanmış olur. Isı yalıtımının ekonomiye katkısının yanı sıra çevreye olan sorumluluğumuza da değinmek gerekir. Zira doğru uygulanmış ısı yalıtımı sayesinde doğaya atık gaz salınmasının da önüne geçilmiş olur. Harcanan yakıt ile orantılı biçimde doğaya salınımı söz konusu olan gazlar çevreye karşı bir tehdit unsurudur. Binaların duvar ve çatılarına, toprağa temas eden yerlere ve döşemelere, tesisat boruları ile havalandırmalara, depo ve garaj gibi ısınması söz konusu olmayan yerlere yapılır. Özel kaplamalı yalıtım malzemeleriyle binanın içinden ve dışından yalıtım uygulamaları yapılır.

Yapılan hesaplamalara göre 2 ile 5 yıl içerisinde kendisini amorti eden ısı yalıtımı, maliyet ve fayda analizi açısından kesinlikle önerilmektedir. Yılda yaklaşık 3 milyar $ tasarruf edildiği düşünülürse ülke ekonomisine olan faydası iyi anlaşılacaktır.