yapılarda ses yalıtımının önemi

Ses İzolasyonunda Doğru Bilinen Yanlışlar

blog-img

Ses İzolasyonunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Yaşam alanlarında konforu sağlayan izolasyon modellerinden birisi de ses yalıtımıdır. Bu konuda yapılan uygulamaların yanı sıra doğru bilinen bazı yanlışlıkla da söz konusudur. Örneğin kimi mekan sahipleri komşu gürültüsünden şikayet ederek yapılacak bir şey olmadığını düşünür. İki daire arasına yapılacak ses yalıtımı ile gürültü engellenebilir. Öte yandan bazı mekan sahipleri ve yalıtım firmaları ses yalıtımında “polistren köpükten imal edilmiş ürünler kullanmaktadır. Bu da yanlıştır. Zira bu malzeme sesi yutan malzemeler olmayıp ısı yalıtım ürünüdür. polistren  malzemelerinin açık gözenekli olması şarttır. Düşük yoğunluklu poliüretan ve mineral yünler kullanılmalıdır. Şap ve parke altı politeilen köpük uygulaması söz konusu olabilir. Diğer bir doğru bilinen yanlış ise üçlü yalıtım camının daha iyi ses yalıtımı yaptığıdır.

Ses yalıtımında esas olan cam kalınlığının artırılmasıdır. Özel amaçlı yalıtım camı uygulaması da gerekebilir. Bu bakımdan ikili yalıtım camı ünitelerinde farklı cam kalınlıklarının seçimi gürültü kontrolü sağlar. Bununla birlikte camlardan birisi laminasyonlu olursa da gürültü kontrolüne katkı sağlar. Bu konuda diğer bir seçenek ise akustik laminasyonlu camlar tek pano olarak ya da yalıtım camı ünitesinde kullanımıdır. Gürültünün çeşidine ve şiddetine göre cam kalınlığı ve kombinasyonu seçilmelidir.  Öte yandan katlar arasın döşemede ses yalıtımı uygulanamayacağı gibi bir yanlış inanış da vardır. Katlar arası seslerden konuşmalar, müzik sesi, eşyaların sürüklenmesi ve yürüme - koşma gürültüleri de söz konusu olabilmektedir. 

Bunlardan kurtulmak adına tabana ses yalıtımı da yapılabilmektedir. Özellikle belirtmeliyiz ki ses izolasyonunda kişiler kendisi veya tanıdıkları bir ustayla ses yalıtımı yapamazlar. Yaptığımız incelemelerde bina incelenip sorunun çözümüne uygun ses yalıtım malzemesinin seçimi söz konusu olacaktır.