Yangın Yalıtımının Önemi

blog-img

Yangın Yalıtımının Önemi

Olası yangın felaketi riskine karşı mal ve can kaybını minimize etmek için yapılara yapılan yalıtım uygulamalarına yangın yalıtımı adı veriliyor. Yaşam alanlarında bulunan pek çok malzeme yanıcı özellikler taşımakta olup, olası yangın anlarında risk oluştururlar. Can kayıplarının bir kısmı yüksek ısıdan, bazıları da dumandan meydana gelmektedir. Bunun için yangın yalıtımı büyük önem taşır. Yangın yalıtımı sayesinde yangının önlenme ve yavaşlatılma şansı artar.

Bildiğimiz gibi yangın,  yüksek ısının etkisini ortaya çıkarır. Yalıtım sayesinde çok yüksek ısı oluşumu ve duman salınımı engellenmiş olur. Öte yandan yangın yalıtımı, yangın nedeniyle binanın çökmesi riskine karşı kayda değer miktarda binayı tahliye etme şansı tanır. Bu da aynı zamanda can kaybının önlenmesi demektir. Yangın yalıtımı uygulamasının diğer bir faydası ise binalarda oluşturulan güvenli bölümlerde olası can ve mal kaybının önlenmesi olarak da ortaya çıkmaktadır. Binaların taşıyıcı kısımlarına yapılan yangın yalıtımı ile binanın daha uzun süre ayakta kalması sağlanır. Güvenli kaçış yerlerine yapılan yangın yalıtımı sayesinde burada da süre kazanılması amaçlanır.

Çatı ve cephelere uygulanan yangın yalıtımı ile dışarıdan yangın sıçramasının da önüne geçilmiş olur. Ayrıca patlama riskine karşın kazan dairelerine yangın yalıtımı uygulanır. Ayrıca ısı ve duman yayılımını önleme adına tesisat borularının geçtiği yerlere ve hava kanallarına yangın yalıtımı yapılır. Yangın yalıtımında kullanılan malzemeler alev iletmeyen, yanmayan taşyünü, lifli çimento levhalar ve alçıdır. Duvarlara, döşemelere, hava kanalları ve tavanlar gibi kısımlara uygulama yapılır. Isı ile genleşen özel mastikler bu konuda en verimli malzemelerdir. Bu şekilde duman ve alevin yayılmasının önüne geçilmiş olur. Özel cam - kapı fitilleri de yangın yalıtımında kullanılan unsurlar arasındadır.